Att tänka på när du hyr bil

Det finns många tillfällen då man kan vara i behov av att hyra en bil, men det vanligaste är att man hyr en bil inför sin semester, oavsett om den är utomlands eller i Sverige. Om du hyr bil i Sverige kan du lita på att alla seriösa biluthyrare använder sig av de allmänna villkor som beslutats av branschorganisationen Biluthyrarna Sverige. Trots det finns det många saker som kan vara bra att tänka på när du hyr bil även här, för att du ska undvika att råka ut för otrevliga överraskningar.

Det första du bör ha i åtanke är att priserna för att hyra bil kan variera enormt inte bara beroende på vilken bilmodell du väljer, utan på vilken biluthyrare du väljer. Det är därför bra att jämföra priserna mellan olika uthyrningsfirmor innan du bokar din bil. Det kan du enkelt göra på hyrbilguiden.se, så det behöver inte ta lång tid – men det kan bespara dig åtskilliga tusenlappar.

Något annat som kan variera mellan olika uthyrare är självrisken för skador på bilen eller om bilen skulle bli stulen – det kan handla om allt från knappa 20 000 kronor till hälften så mycket, varför det är värt att kolla upp innan du bestämmer dig för var du ska hyra din bil.camera-1391325_960_720

För att undvika att du blir ersättningsskyldig för skador som du inte har orsakat är det också viktigt att göra en utlämningskontroll och en inlämningskontroll, tillsammans med personal från biluthyraren på t.ex. Budget. På det sättet kan ni tillsammans dokumentera vilka bucklor och skador som fanns på bilen redan innan.

Något annat som är viktigt att tänka på när du hyr bil i just Sverige är att ungdomar under 24 år som hyr bil måste betala en särskild självrisk. Exakt hur mycket självrisken ligger på kan också variera mellan olika uthyrare, men mellan 1 500 kronor och 3 000 kronor är vanligt. Hos vissa uthyrare får du inte hyra bil alls om du är under 21 år gammal, medan andra har 18 år som lägsta ålder. Ska du hyra bil utomlands ligger åldersgränsen nästan aldrig under 21, och det är vanligt att den till och med är högre än så.

Slutligen är det alltid en bra idé att se till att boka din bil i så god tid som möjligt, särskilt om du vill att den ska vänta på dig när du kliver av ett flyg eller ett tåg. På det sättet kan du korta ned hyrprocessen på plats, vilket gör att du kan åka iväg med bilen snabbare, och du garanterar dessutom att du får just den modell som du vill ha. Många firmor erbjuder också en viss rabatt om du bokar tidigt, varför det inte bara är ett sätt att spara tid, utan också pengar. När du bokar din hyrbil i förväg gör det också att du kan vara bättre förberedd än om du skulle hyra den på plats. Du kan till exempel kolla igenom uthyrningsvillkoren i lugn och ro, istället för att stå och läsa kontraktet hos biluthyraren när du kanske känner dig stressad och bara vill åka. Ju mer du kan läsa på i förväg om vad som ingår och inte, och vilka skyldigheter och rättigheter du har, desto mindre är risken att du råkar ut för en otrevlig överraskning när du ska hämta din bil.

Leave a Reply

mts_best