Tänk på det här när du köper bil

 

Ett bilköp är en investering som inte alltid (nästan aldrig!) ger särskilt bra avkastning. Bilköpet är en ekonomisk belastning och ibland ett riskfyllt inköp där oönskade överraskningar i form av dolda fel kan uppkomma i efterhand. Men det finns några saker man kan tänka på för att bilköpet ska bli både roligt och så säkert och prisvärt som möjligt.

Det första du ska göra när du ska köpa en bil är att fundera på vilka behov och önskemål du har. Hur mycket ska du köra med bilen? Pendlar du mycket och åker andra långa sträckor varje år kanske en dieselbil är ett alternativ, trots den högre skatten. Vill du gärna ha ny teknologi och bekvämligheter är en ny bil ett alternativ. Ibland kanske man till och med hellre vill leasa en bil.

Halifax, Canada - June 20, 2014: Looking down onto a car dealership featuring a wide variety of vehicles ranging from compact sedans to full size pickup trucks.

Köpa av en privatperson eller genomföra köpet hos en bilhandlare? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Annonser till båda alternativen hittar du exempelvis hos allaannonser.nu. Hos en privatperson kan du i regel få ett bättre pris än hos en bilhandlare, men hos en bilhandlare ingår å andra sidan vissa garantier. Det kan kännas tryggare att köpa sin bil hos en bilhandlare, men det finns förstås även oärliga sådana. Om du inte är bilkunnig själv bör du ta med någon som är duktig med bilar inför köpet. Provkör bilen och gå noggrant igenom både yttre och inre faktorer som kan påverka bilens prestanda. Var inte rädd för att diskutera priset om du anser att det inte överensstämmer med bilens skick och vad den kan erbjuda.

Kolla gärna på flera olika bilar innan du bestämmer dig. Det kan alltid dyka upp någonting bättre. När du väl bestämt dig och ni kommit överens om priset bör du se till att alla papper skrivs direkt i samband med köpet. Ägarbytespapper och kontakt eller köpebevis ska fyllas i för bådas trygghet. Kontrollera att bilen är påställd och skattad. Direkt efter köpet behöver du ringa till ditt försäkringsbolag och försäkra fordonet. Det är även viktigt att du i samband med bilköpet ber säljaren att visa upp sin legitimation, allt för att du ska minska riskerna för oärliga bilaffärer.

Leave a Reply

mts_best