Privatleasing eller billån – vilket är bäst?

Det räcker inte som bilköpare att försöka välja en bil som passar behovet. Här ska man också ta ställning till hur det nya fordonet ska finansieras. Det är ytterst få som har möjlighet att lägga upp

flera hundra tusen kontant, vilket innebär att någon form av lån eller leasing blir aktuell. Privatleasing är en form av ”brukande” som blir alltmer populär vid införskaffande av bil, där ett vanligt billån tidigare var den enda möjligheten för en privatperson. De flesta bilmärken erbjuder den här typen av leasing idag, där det marknadsförs som ett smidigt sätt att ha bil på. Du hittar exempelvis förmånliga erbjudanden om Mitsubishi privatleasing, samt många andra som Volvo, Skoda och Toyota. Vad är då skillnaden mellan billån och privatleasing? Det ska vi kika på här nedan.

Det klassiska billånet

I huvudsak finns det två olika varianter av billån. En variant där du helt enkelt delar upp köpesumman på det antal månader du önskar amortera på bilen, vilket med andra ord fungerar som vilket lån som helst. Dock finns det ytterligare en variant där det sätts ett så kallat restvärde på den bil du köper. Om du exempelvis köper en bil för 200 000 kr och vill betala av den på 72 månader (5 år) så kanske restvärdet på bilen sätts till 70 % av nybilsvärdet efter den tiden. Det innebär att du fortfarande har en skuld på bilen efter 5 år, men i gengäld får du en lägre amortering per månad.

Viktigt att komma ihåg är att restvärdet är detsamma som restskuld; du är alltså fortfarande skyldig 30 % av bilens inköpspris efter 5 år. När du byter in din bil efter den tiden ska den lämpligen ha ett högre värde än restvärdet, eftersom överskottet kan användas som kontantinsats till nästa fordon. Skulle du önska behålla bilen kan du istället lösa restskulden kontant, eller ta resten på avbetalning.

Privatleasing

Att leasa sin bil innebär att du inte äger den, utan istället betalar en månadsavgift för att använda den. Här behöver du med andra ord inte tänka på värdeminskning etc. eftersom detta är medräknat i leasingavgiften. Avtalet för privatleasing löper vanligen på 36 månader, men det finns också möjlighet till 48 månader för den som vill. Här får du redan på förhand försöka uppskatta hur många mil per år som du kör där valen står mellan 1 000, 1 500 och 2 000 mil. Skulle du i slutet av avtalsperioden ha kört mer än vad som överenskommits får du betala för övermil. Då faktureras du för ett visst antal kronor per mil som du kört extra. Du kan också faktureras för eventuella skador som uppstått under den tid du brukat bilen, t.ex. för ovanligt slitage.

Vad är bäst – billån eller privatleasing? Det är svårt att ge ett generellt svar på den frågan. Här är det alltid bäst att jämföra både villkor och kostnader för att se vad som fungerar baserat på dina behov.

Leave a Reply

mts_best