Porsche

Porsche är en av de många biltillverkare som har gjort att tyska bilar har så gott rykte. Företagets mest framgångsrika bilmodell är 911, som knappt har gått att ersätta, eftersom efterkommande modeller inte varit lika populära. Namnet 911 förekommer därför fortfarande i marknadsföringen av Porsches nyare modeller, trots att dessa har egna namn.

Porsche grundades år 1931 av Ferdinand Porsche. Företagets fulla namn var då det något långrandiga Porsche Konstruktionsbüro für Motoren-Fahrzeug-Luftfahrzeug und Wasserfahrzeug. Till en början skapade Porsche med andra ord inte bara bilar, utan även flygplan och båtar. På grund av Tysklands dåliga ekonomi efter första världskriget hade Porsche inledningsvis svårt att klara sig, men fick finansiell hjälp av Adolf Rosenberger, som ägde 15 procent av företaget. Uppdragen var få i början, men bland dessa tidiga fordon kan nämnas att Porsche på uppdrag av Reichsverbandes der Automobilindustrie utvecklade Volkswagen – folkvagnen.

Under andra världskriget avstannade utvecklingen av nya, mer experimentella bilmodeller, och Porsches resurser kom istället att användas för att skapa krigsfordon. Detta medförde att företaget kunde fortsätta sin verksamhet även i krigstider. Följden av deras samarbete med nazisterna blev dock att Ferdinand Porsche själv, tillsammans med hans son, Ferry Porsche, och bolagets jurist, Anton Piëch, greps som krigsförbrytare av fransmännen efter kriget. Sonen släpptes dock snabbt, och kunde fortsätta driva företaget, tillsammans med sin syster, Louise.

Det var under tidigt 1950-tal som Porsche flyttade sin verksamhet till Stuttgart och började rikta in sig på att tillverka racingbilar, något som påbörjade vägen mot det moderna Porsche. Modellen 911 kom 13 år senare, år 1963, och sedan dess har Porsche varit ett självklart namn när man talar om tyska kvalitetsbilar.

För många är det därför något av en dröm att äga en Porsche, och då särskilt de mer sportiga modellerna i biltillverkarens utbud. Det kostar dock pengar att både köpa och äga en Porsche (försäkringen och bensinen, för att nämna ett par regelbundna utgifter), och innan man gör slag i saken måste man därför vara säker på att man har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna köra en liknande bil. Förutom att kontrollera att man klarar av de månatliga kostnaderna är en annan sak man måste kolla upp hur mycket pengar man har möjlighet att låna. Inför lånet är det alltid bra att jämföra olika bankers lånevillkor, vilket kan enkelt kan göra hos Consida. På det sättet får man de bästa möjliga förutsättningarna när det väl är dags att betala tillbaka lånet, samtidigt som man kan njuta av att köra runt i sin nya Porsche.

Leave a Reply

mts_best