Svenska bilmärken

 

I Sverige finns strax under fem miljoner personbilar i trafik och strax över en miljon avställda. Det visar statistik från Transportstyrelsen. Av alla dessa miljoner bilar är det förstås både svenska och utländska bilmärken som finns representerade. Men vilka bilmärken är egentligen svenska?

Följande bilmärken har sitt ursprung i Sverige: AB Gustaf Ericssons Automobilfabrik, Allvelo, Hult Healey, Jösse Car, Koenigsegg, Philipin, Rengsjöbilen, Saab, Sandcat och Volvo. Volvo Personvagnar Aktiebolag, som även kallas Volvo Car Corporation, är en biltillverkare från Sverige. Idag ägs dock 51 % av Zhejiang Geely Holding Group från Kina. 37 % av bolaget ägs av en regional investeringsfond från Daqing och en liknande fond från Jiading äger 12 %. Året var 1927 då grunden lades för Volvo, som tillhörde den svenska Volvokoncernen ända fram till 1999. Det året köpte nämligen det amerikanska bolaget Ford upp delen med personbilstillverkningen.

Saab var från början en flygplanstillverkare och grundades 1937. Huvudverksamheten har hela tiden varit förlagd till Trollhättan. Tio år efter bolagets grundande startade tillverkningen av personbilar. Under åren kom sämre tider i omgångar och i slutet av 1980-talet gick det riktigt dåligt. Under 1990-talet tog General Motors över stora delar av verksamheten (och så småningom allt), och trots utvecklandet av nya modeller har bolaget fortsatt att gå med förlust. Under första decenniet av 2000-talet blev det aktuellt för General Motors att sälja Saab. Svenska staten blev erbjudna att köpa bolaget men tackade nej. Koenigsegg var intresserade, men visade sig sakna kapital. Efter flera andra turer slutade det sedan med att kinesiska BAIC blev de nya ägarna.

New York, USA - March 23, 2016: Koenigsegg One:1 on display during the New York International Auto Show at the Jacob Javits Center.

Koenigsegg Automotive AB är en liten svensk biltillverkare som fokuserar på en mindre exklusiv produktion av sportbilar. Verksamheten är beläget strax utanför Ängelholm och har funnits sedan 1994, då det grundades av Christian von Koenigsegg. Våren 2004 lanserades en ny modell med namnet CCR. Året därpå slog en bil av just den modellen hastighetsrekord bland serieproducerade bilar: 388km/h!

AB Gustaf Ericssons Automobilfabrik var en svensk biltillverkare som grundades 1904 men som bara fanns fram till 1909, då det på grund av ekonomiska problem fick läggas ner. Allvelo var en cykel- och biltillverkare som grundades redan vid 1900-talets början men som upphörde ett par decennier senare.

Leave a Reply

mts_best