Att övningsköra för första gången

De flesta minns säkert när de för första gången satte sig i förarsätet i en bil för att övningsköra. Kanske var det med skräckblandad förtjusning, kanske med mestadels skräck eller mestadels förtjusning. Oavsett vilket finns det vissa saker man kan göra för att underlätta övningskörningen, och göra det till en bra upplevelse.

Till att börja med bör körningen alltid anpassas till eleven och hans eller hennes förutsättningar. Är det första gången man övningskör bör man börja på en plats med mycket lite eller ingen trafik, där det inte finns några hinder och där man har fri sikt. Man bör också tänka på att tajma det första tillfället så att väderförhållandena är föredelaktiga; det är tillräckligt svårt att köra i regn, snö eller vid halka när man är en van förare.child-735938_960_720

När eleven till slut känner sig mogen för att ge sig ut i trafiken ska man tänka på att hela tiden kombinera teorin med praktiken. Det är visserligen bra att få in så mycket körvana som möjligt, men innan man ger sig iväg bör man gå igenom de regler man ska fokusera på just den sessionen.

Det första övningskörningstillfället med bil kan bli mindre traumatiskt om man redan tidigare har viss erfarenhet av att föra fram fordon på väg, till exempel genom att man tog mopedkort när man fyllde 15. Genom att ha kört moped har man redan en grundläggande uppfattning om de trafikregler som gäller, liksom en viss vana att vistas i trafiken. Det kan vara lugnande att ha den erfarenheten i bagaget när man för första gången ska köra iväg med ett betydligt större och snabbare fordon.

Om man vill börja ännu tidigare med att få in vanan att föra fram ett fordon, kan gokart vara ett bra alternativ. Gokart är en motorsport som även små barn kan ägna sig åt, med olika klasser (och motorer i bilarna) beroende på barnens ålder. Även om det således inte går fort i den yngsta klassen, får barnen på det sättet tidigt in känslan av att gasa och bromsa, och ta hänsyn till fordon och miljön runtomkring dem. Om du vill prova på gokart i Stockholm är O’Learys i Kista den bästa platsen, där du hittar Europas modernaste anläggning.

Leave a Reply

mts_best