Brittiska bilar

Den brittiska bilindustrins historia kan te sig som något av en självmotsägelse. Å ena sidan har de producerat några av bilhistoriens mest ikoniska sport- och lyxbilar. Å andra sidan lyckades de för ett anta decennier sedan skaffa sig ett uselt rykte avseende kvalitet. Britterna verkar alltså kunna omfatta ett brett spektrum vad gäller stil och kvalitet på fyrhjuliga fordon. Deras terrängfordon är utomordentliga klassiker – Land Rover och Range Rover – och har rykte för praktisk prestanda ännu idag. Men gå till en ägare av en fräck, röd lite klassiker som en tvåsitsig Morgan och gör en snabb undersökning i kundnöjdhet. Mer sällan än ofta klagar dessa frustrerade sportbilsägare på usel kvalitet!

Finns även moderna klassiker

Även om de mest överkomliga av de ikoniska bilarna från det brittiska 1960-talet haltar betänkligt i fråga om kvalitet, finns ju också exempel på ypperliga byggen. Jaguar, Rolls Royce och Aston Martin är väl de främsta exemplen. Jaguars E-type är inte bara ett estetiskt mästerverk på fyra hjul, utan hade därtill prestanda som slog det mesta i samtiden. Aston Martin är en klassisk biltillverkare som kan skryta om flertalet vrålåk rattade av filmikonen James Bond. Men idag finns faktiskt brittiska kvalitetsbilar till en förhållandevis rimlig peng. Mini Cooper S är en populär bil att köpa begagnad, och ska enligt kritikerkåren erbjuda svåröverträffad prestanda och körglädje för pengarna!

Tuff konkurrens i bilbranschen

Faktum är att britterna idag kan skryta om några av världens mest åtrådda bilar. Särskilt är Aston Martin och Rolls Royce producenter av lyxbilar som bara de mest förmögna bilister kan kosta på sig. Dock har den hårda konkurrensen på den internationella bilmarknaden inneburit att dessa klassiska brittiska industrihjältar idag är mindre brittiska än man kan tro. Exempelvis har Aston Martin – självaste James Bonds favoritbil – ägts av såväl Ford som BMW, och är idag i händerna på ett konglomerat av investerare med varierande nationaliteter. Men gott är väl att Aston Martin kunnat överleva som institution, och därmed producera högpresterande skönheter under mer än ett sekel sedan starten 1913.

Leave a Reply

mts_best