Tyska bilar har generellt ett mycket gott rykte inom bilvärlden, kanske för att tyskarna i sig har ett rykte om sig att vara organiserade, noga och hårt arbetande.
Ett välkänt tyskt bilmärke är till exempel Mercedes-Benz. Mercedes-Benz, som vanligtvis bara kallas Mercedes i folkmun, tillverkar inte bara bilar utan även bussar, lastbilar, skåpbilar och minibussar. Mercedes historia börjar år 1926, då de två biltillverkarna Benz & Cie och Daimler-Motoren-Gesellschaft slog sig ihop, som en följd av den ekonomiska krisen inom den tyska bilindustrin på 1920-talet. Tillsammans kunde biltillverkarna etablera sig på Europas racingbanor, och Mercedes-Benz blev känt som ett prestigemärke.
Ett annat prestigemärke från Tyskland är BMW, som står för Bayerische Motoren Werke. BMW tillverkar personbilar och motorcyklar, och har sitt huvudkontor i München. BMW menar själva att deras företag grundades den 7 mars 1916, vilket är det datum då BFW (Bayerische Flugzeug-Werke) bildades. Namnbytet skedde ett år senare. Precis som många tyska företag i allmänhet och biltillverkare i synnerhet påverkades BMW:s utveckling av de två världskrigen, men i BMW:s fall fick det sannolikt positiva konsekvenser. Restriktionerna efter första världskriget medförde nämligen att BMW inte längre fick tillverka flygplanmotorer, då det ansågs som upprustning av Tyskland. För att bredda företagets verksamhet, och rädda det, började man därför istället tillverka motorcykelmotorer och bilmotorer, vilket ju visade sig vara ett klokt beslut.
Ytterligare ett tyskt bilmärke med gott rykte är Audi. Audi ägs i sin tur till största delen av ett annat tyskt bilmärke, Volkswagen, vilket det har gjort sedan mitten på 1960-talet. Audi är den äldsta av de biltillverkare som nämns i denna text, då det grundades redan 1909. Detta skedde efter att August Horch blivit utsparkad från den tyska biltillverkaren Horch. Det var sannolikt vad man skulle kunna kalla ett historiskt misstag, då Horch bara var verksamma fram till 1939, medan Audi firade sitt 100-årsjubileum år 2009.
Med ryktet om hög kvalitet på tyska bilar (som kan vara mer eller mindre grundat) kommer dock även en hög prislapp. Om man drömmer om att köpa en BMW eller en Mercedes, men det där lilla sista saknas i ens sparande för att man ska ha råd, kan man ta ett snabblån för att kunna förverkliga sin dröm snabbare. Man bör dock vara beredd på att också betala tillbaka lånet relativt snabbt, eftersom de ofta har höga räntor.