Sköt om din bil på bästa sätt

Även om man inte klarar av att meka ingående med sin bil på egen hand (vilket man inte heller bör göra om man inte är kunnig, eftersom det påverkar vissa försäkringars täckning och vissa garantier från tillverkaren), finns det enklare saker man kan göra för att sköta om sin bil, och se till att den får så lång livslängd som möjligt.

En av de viktigaste sakerna man kan göra för att hålla sin bil i god form är att regelbundet byta ut oljan och oljefiltret. Oljan i bilen fyller flera funktioner: den smörjer växellådan och alla motorns rörliga delar (vilket skyddar dem från slitage från friktion), den rengör motorn och den transporterar bort föroreningar. Just på grund av dessa föroreningar måste man då och då byta oljan i bilen. Det är också viktigt att kontrollera med jämna mellanrum att oljenivån i motorn är lagom.car-1562723_960_720

Det är dock inte bara bilens inre som måste vårdas om man vill ge sin bil lång livslängd – man måste även se till att ta hand om chassit och bilens utsida. Det gör man till exempel genom att regelbundet tvätta bilen (särskilt under vintern när vägsalt kan orsaka skador), vaxa bilen och, vid behov, ta bort rost från bilen.

Något som man däremot inte kan åtgärda själv är stenskott. Stenskott går inte heller att förebygga, då det är helt slumpmässigt när en sten kan råka lossna från bilen framför och skapa en spricka i vindrutan. Det handlar helt enkelt om otur. Lyckligtvis behöver det inte vara så krångligt att få tag i någon med särskild kompetens inom bilglas som kan åtgärda stenskottet. På http://www.mobilglas.se/ hittar du till exempel Mobilglas, som kan komma till dig för att reparera eller byta ut din vindruta, istället för att du ska komma till dem.

En annan sak som de flesta inte kan åtgärda på egen hand, men som man bör hålla koll på noga, är kamremmen. När kamremmen behöver bytas bör man vända sig till en mekaniker, men man kan själv se till att hålla koll på när kamremmen byttes senast. Om kamremmen går av kan nämligen ventilerna krökas av kolvarna i motorn, vilket i princip medför att bilen havererar totalt.

Leave a Reply

mts_best