De 7 dyraste däcken i världen

Att byta däck på bilen måste vi göra ibland, inte minst i samband med att vi byter till vinter- eller sommardäck. Det behöver inte bli någon enormt kostsam affär. Det finns till exempel ett brett

utbud av internationellt klassade däckmärken att hitta på www.hjuldepan.se, till rimliga priser. Hos Hjuldepån kan du köpa begagnade däck från de flesta av världens största däcktillverkare. I det här inlägget ska vi dock ta en titt på hjulbyten som kan sluta riktigt dyrt. Det här är en lista över några av de dyraste däcken i världen och omfattar däck till alla typer av fordon. Så länge de är gjorda av gummi, är runda, dyra och avsedda att rulla på får de vara med på listan.

7. Jubileumsdäck till en Leyland Buss 1929

I samband med att den här berömda bussmodellen firade 50-årsjubileum beställde ett transportmuseum i Lincolnshire, Storbritannien, specialgjorda däck till deras exemplar av bussmodellen. Däcken handgjordes i USA och slutnotan landade på ungefär 800 dollar per däck.

6. Formel 1-däck

Däcken till en bil som tävlar i Formel 1 är optimerade för att tillåta höga hastigheter. Eftersom de utsätts för så hårda påfrestningar går det åt nästan 20 däck per race och bil. Det kostar en del då varje däck går på ungefär 1500 dollar.

5. Däcken till en Boeing 747

Ett däck till passagerarplanet Boeing 747 väger ungefär 110 kg och har en diameter på drygt 2 meter. På ett plan sitter det 18 stycken såna hjul och vart och ett av dem kostar drygt 2000 dollar.

4. Däck till monstertruckar

Däck till monstertruckar tillverkas för hand av märken som Firestone och Goodyear. Det kan ta upp till 50 timmar för ett däck att bli färdigt. De produceras för det mesta på beställning till specifika förare. Inte så konstigt då att ett däck till en monstertruck går på minst 2500 dollar.

3. Däck till Bugatti Veyron

Bugatti Veyron är ett monster som byggs av Volkswagen. Med en topphastighet på dryga 405 km/h kräver den något extra när det kommer till däcken. Michelin levererar i form av däckserien Pilot Sport. Vad kostar ett däck? 10 000 dollar.

2. Däck till Caterpillar 797

En Caterpillar 797 är en så kallad ”dump truck” av det riktigt stora slaget. Det betyder enorma däck, och enorma däck betyder stor prislapp. Ett däck till en sådan här bjässe väger 5,3 ton. Inte så förvånande då kanske att prislappen för ett däck landar på drygt 42 000 dollar.

1. Däck till LeToneau L-2350

LeToneau L-2350 är en enorm dumper-truck, och när vi säger enorm så menar vi verkligen det. De dyraste däcken i världen sitter på en sån här, och de mäter 4 meter i diameter. Varje däck väger ca. 6.8 ton. Om du köper en sån här har du mycket jord att flytta och betalar villigt runt 63 000 dollar per däck!

Leave a Reply

mts_best