Populära dubbdäck

Idag är det tillåtet att köra med däck utan dubbar även mitt i vintern så länge däcken är avsedda för vinterförhållanden. Sådana däck kallas för friktionsdäck. Här ska vi dock ta en titt på några populära dubbdäck. Däck med dubbar är säkrast på isiga vägar och när det faller så mycket snö att plogarna inte hunnit med. Det är det bästa valet om du inte har möjlighet att låta bilen stå i garaget när det är snöoväder.

 

Byt ut dina gamla dubbdäck i tid

 

Du måste införskaffa nya dubbdäck om slitmönstret på de gamla börjar närma sig 3 mm. Är det mindre än så är du förbjuden enligt lag att använda dem eftersom de helt enkelt inte är säkra. När det gäller dubbdäck ska naturligtvis även dubbarna vara i bra skick. Annars får du inget fäste när det är blankis på vägen. Aftonbladets Robert Collin skriver också om hur viktigt det är att byta dubbdäcken i tid och vad du ska tänka på.

 

De bästa dubbdäcken på marknaden

 

Det går inte att avgöra vilka dubbdäck som är bäst rent objektivt. De har olika egenskaper och kan vara bra på olika saker. Det är dock framförallt bra grepp på vintervägar de flesta vill ha av en uppsättning dubbdäck. Det finns ett antal däckserier som funnits länge, som är väl beprövade och mycket populära på den skandinaviska marknaden. Här ska vi ta en titt på några av de bästa däcken om man ser till försäljningssiffror och tester.

 

Nokian Hakkapeliitta 8 är ett finskt premiumdäck för dig som inte vill ta onödiga risker ute på vägarna. Nokian testar sina däck på sin egen anläggning under de förhållanden som de är tänkta att klara. Det här däcket, och dess föregångare, har vunnit ett otal oberoende tester under årens lopp.

 

Michelin X-Ice North 4 är den fjärde generationen av ett klassiskt vinterdäck som nu har plats för fler dubbar än tidigare. Isgreppet är fantastiskt och ansedda lyxmärket Michelin har än en gång lyckats leva upp till högt ställda förväntningar.

 

Hankook Winter I*Pike är något billigare än de övriga däcken vi listar och kanske därför det mest prisvärda. Det är nämligen inget fel på prestandan. Hankook Winter I*Pike är inte bara ett tryggt val när vädret är som värst. Däcken i den här serien är även riktigt bra på torra vintervägar och när det drar ihop sig till vår.

 

Pirelli Winter Ice Zero 2 beskrivs ofta som “den nya generationens dubbdäck”. De har utvecklats för påkostade personbilar och SUV:ar. En spetsegenskap som gör att Pirelli Winter Ice Zero 2 sticker ut är att det är tyst! Det höjer körkomforten markant.

 

Continental ContiIceContact 2 är ett innovativt dubbdäck gjort med tysk precision. Det här däcket har bland annat vunnit Vi Bilägares stora dubbdäckstest. Det är lätt och tystgående utan att avkall gjorts när det gäller säkerheten.

Läs gärna aktuella tester av dubbdäck om du behöver köpa en ny uppsättning till din bil. Vill du vet exakt vilka regler som gäller för dubbdäck kan du läsa om det hos Transportstyrelsen.

Leave a Reply

mts_best